Stamboom Sander

onno sander 1938-1994

“Lees en leer alles over deze Groninges familie en hoe het allemaal begon in Noordbroek”

Over familie sander

Na een jaar van intensief speurwerk is de geschiedenis terug te leiden naar Ubbo Memmens. Geboren en getogen in Noordbroek (zuidelijk van de gemeente Slochteren) . Waarschijnlijk is hij geboren rond 1615.
Ubbo is twee keer getrouwd geweest. Uit het 2e huwelijk met Aeijelke Ipens is zijn zoon (Ipe) Wildrick Ubbes geboren. Via deze zoon en zijn kleinzoon Ubbo Wildrick komen we uit in Zandeweer oftewel Santwer.
De naam Sander, aangenomen in 1811 door Fokke Luitje(n)s (1806-1842) is afkomstig van het dorpje Zandeweer. In die tijd geschreven als Sandwer of als Santwer. Tot die tijd werd achter de voornaam geschreven “van Santwer”.

Lees verder voor het hele verhaal over deze familie…..

Bronnen: allegroningers, zoekakten

De rest van de familie

ubbo memmens 1615-1656

Deze twee personen zouden de eerste voorouders kunnen zijn van het lange geslacht van de familie Sander. Ubbo afkomstig uit Noordbroek bij Slochteren en Aeijelke uit Weiwerd bij Delfzijl. 100% zeker is het niet, maar gezien de doop akte, de namen en de ligging van de plaatsen is er een match.
Ubbo is rond 1595 geboren in Noordbroek in de buurt van Slochteren. Noordbroek is vanouds een middeleeuws veenontginningsdorp.

Lees verder…….

luitje fokkes sander 1764-1842

Luitje Fokkes werd rond 1764 geboren als zoon van Focco Ubbes en Anje Derks Luitjes. Hij is dus vernoemd naar zowel zijn vader als zijn moeder.
Daarbij is eerst de achternaam van zijn moeder gebruikt en daarna de voornaam van zijn vader.
In 1811 heeft Luitje de naam Sander als officiële achternaam aan te nemen.

Lees verder….

arend hiepko sander 1887-1970

Arend Hiepko werd geboren in 1887 te Loppersum als zoon van Abel en Garmtje Sander-Maring.
Na de lagere school doorlopen te hebben is hij in 1909 als leerling schilder aan het werk gegaan. Heel normaal in die tijd om jong ergens als leerling te gaan werken.
Dit beroep heeft tot aan 1917 gedaan, waarna hij als steenhouwer zijn loopbaan heeft voortgezet. 
In 1909 is Arend Hiepko getrouwd met de 20 jarige Klasien Bouwman uit Ten Boer. Loppersum viel toen onder deze gemeente. Waar en hoe ze elkaar ontmoet hebben is niet bekend.

Lees verder….

Schuiven naar boven
Vorige pagina