Stamboom van der Kaap

Het verhaal over.......

van der kaap

johannes van der kaap en aaltje zuidema

Waarom een stamboom van de familie van der Kaap. Mijn moeder Trijntje van der Kaap, geboren in 1938 in Wagenborgen is een dochter van Jans Johannes van der Kaap. Het is logisch om dus ook deze familie in kaart te brengen. Daarnaast is er ook een link naar de familie Woldhuis. Dat is de familie van mijn oma, aan mijn moeders kant. Veel informatie komt van de familie website www.vanderkaap.org  Daar wordt ook steeds naar verwezen als bron. Ander materiaal wat gebruikt heeft zijn eigen bronnen en zal ook worden aangegeven. Genoeg over waarom deze familie. Nu is het tijd voor een stukje geschiedenis en verdieping.

“Veel is terug te lezen in diverse aktes, welke zijn gevonden op diverse websites en bij instanties..
Wil je weten wat een akte is en wat het inhoud lees het bericht over Aktes.”

De geschiedenis van de familie van der Kaap begint in Tolbert. Daar werd rond 1770 Karst Jacobs geboren. Hij nam in 1811 de achternaam van der Kaap aan. De naam van der Kaap is waarschijnlijk afkomstig van een stuk grond in Tolbert.
Karst was een dagloner/arbeider en werkte als schilder en glazenmaker. Karst overleed in 1843 in Zevenhuizen. Karst trouwde in 1979 met Roelofke Harms (Brouwer) in Tolbert.

Het geslacht naar de voorouders van mijn moeder gaat dan verder via dochter Elske en dan met name haar zoon Gerrit Hendrik van der Kaap, dat niet geëcht is en dus haar meisjesnaam draagt.

De familie van der Kaap is een familie die altijd in Drenthe en Groningen is blijven wonen, uitzondering daar gelaten natuurlijk. De beroepen waren veelal arbeider, loonwerker, slager, handelswerker. Allemaal harde werkers.

Vorige pagina