Stamboom van der Kaap

Gerrit van de Kaap 1872-1972

gerrit van der kaap     1872-1972

“de van der Kapen zijn half Gronings en half Drents van oorsprong”

Over

Over de achtergrond van deze familie zal ik in het kort iets schrijven. De rest is te vinden op www.vanderkaap.org

Iedereen die van der Kaap als achternaam draagt stammen af van Karst Jacobs en Roelofke Harms. In 1811 heeft Karst deze naam aangenomen. Waarom van der Kaap? 

Karts woonde aan het Kaapdiep in” Oostindië” . Deze vaart is genoemd naar een stuk land van Pieter Santee. Zeer waarschijnlijk heeft Karst daarom de naam van der Kaap aangenomen. Bijzonder is het verloop. De tweede dochter , Elske, van Karst en Roelofke is de volgende in de lijn van geslachten. En niet één van de zonen. Elske werd op 19 jarige leeftijd moeder van een niet ” geëcht” kind. Gerrit Hendriks van der Kaap. Gerrit is de voorzetter van de geslachtslijn om zo bij mijn moeder uit komen en uiteindelijk bij mij.
De vermoedelijke vader van Hendrik is Hindrik Klinkert Oeges. Elske is later getrouwd met Luitzen Harmannus van der Lei.
Voor een volledig overzicht en achtergrond verwijs ik je graag door de bron van deze familie: van der Kaap 

Veel plezier met het lezen en ontdekken. Zeker de moeite waard. 


Waarom een stamboom van de familie van der Kaap. Mijn moeder Trijntje van der Kaap, geboren in 1938 in Wagenborgen is een dochter van Jans Johannes van der Kaap. Het is logisch om dus ook deze familie in kaart te brengen. Daarnaast is er ook een link naar de familie Woldhuis. Dat is de familie van mijn oma, aan mijn moeders kant. Veel informatie komt van de familie website www.vanderkaap.org  Daar wordt ook steeds naar verwezen als bron. Ander materiaal wat gebruikt heeft zijn eigen bronnen en zal ook worden aangegeven. Genoeg over waarom deze familie. Nu is het tijd voor een stukje geschiedenis en verdieping.

De geschiedenis van de familie van der Kaap begint in Tolbert. Daar werd rond 1770 Karst Jacobs geboren. Hij nam in 1811 de achternaam van der Kaap aan. De naam van der Kaap is waarschijnlijk afkomstig van een stuk grond in Tolbert.
Karst was een dagloner/arbeider en werkte als schilder en glazenmaker. Karst overleed in 1843 in Zevenhuizen. Karst trouwde in 1979 met Roelofke Harms (Brouwer) in Tolbert.

Het geslacht naar de voorouders van mijn moeder gaat dan verder via dochter Elske en dan met name haar zoon Gerrit Hendrik van der Kaap, dat niet geëcht is en dus haar meisjesnaam draagt.

De familie van der Kaap is een familie die altijd in Drenthe en Groningen is blijven wonen, uitzondering daar gelaten natuurlijk. De beroepen waren veelal arbeider, loonwerker, slager, handelswerker. Allemaal harde werkers.

De rest van de familie

elske van der kaap 1799-1859

Geboren te Tolbert op 8-11-1799 en gedoopt in Tolbert op 17 november 1799, overleden te Marum op 16-04-1859. Zij was arbeidster en huwde op 23-08-1828 in Leek met Louwe Luitzens van der Lei, geboren in Drachten in 1805 en overleden op 19-01-1848 in Marum, zoon van Luitzen Harmannus van der Lei en Lolke Louwes (Pieters/Pinkster). Elske had een voorkind, Gerrit Hendrik, dat niet geëcht is en dus haar naam draagt.

Lees verder….

karst jakob van der kaap 1770-1843

Karst Jakobs van der Kaap (dagloner, hij werkte mogelijk voor de verver en glazenmaker Poppema), geboren in of omstreeks 1770 in Tolbert en overleden op 9 juli 1843 ’s avonds om 21.00 uur, op 73-jarige leeftijd. Hij woonde toentertijd in Zevenhuizen op nummer 140. Karst Jacobs bezat, in ieder geval in 1832, net als zijn zoon Harm Karstens, een erf met heideland en weideland aan Oostindie. Zijn zoon bezat ook bouwland. 

Lees verder….

jans van der kaap 1907-1975

Jans was de zoon van Gerrit van der Kaap en Aaltje Liebe. Hij werd in 1907 geboren in Nieuwe Weerdinge. Een klein dorpje in de provincie Drenthe. Hij groeide op voornamelijk in Emmen, samen met zijn negen broers en zussen.

In 1934 trouwde hij met Trijntje Woldhuis uit Wagenborgen. Jans werkte als verpleger in een tehuis voor verstandelijk gehandicapten, ” Rehoboth”

Lees verder….

Jans van der kaap
Schuiven naar boven
Vorige pagina