
UILTJE FOPPES WIERSMA 1838-1916
Uiltje Foppes Wiersma was géén voorouder van mijn vrouw Riëtte Wiersma. Hij was de achterneef van haar betovergrootvader, dus hele verre familie. Toen deze betovergrootvader (Hylke Pieters Wiersma) in 1876 overleed hertrouwde zijn weduwe Jiskje Ringnalda kort daarna met Haitze Foppes Wiersma, de achterneef van haar eerste echtgenoot Hylke die tevens de jongere broer was van Uiltje Foppes Wiersma. Toen werd Uiltje Foppes de zwager van Jiskje Ringnalda haar betovergrootmoeder Jiskje Ringnalda.
Uiltje Foppes Wiersma was op jonge leeftijd timmerman, later werd hij godsdienstonderwijzer. Naast deze bezigheden schreef Uiltje ook familiegeschiedenis over de voorouders van zijn vader, moeder en vrouw (resp. Wiersma, Visser en Bouma). Hij noemde zijn geschrift ‘Het Familieregister’ welke tegenwoordig in het Fries Archief ” Treasor” bewaard wordt.
Uiltje Foppes Wiersma schreef in ongeveer 1880 onder andere over de boerenhofstede in Abbega die in circa 1695 door Pyter Algers werd gebouwd, waar jarenlang Wiersma’s woonden. Deze boerderij lag 10 minuten gaans ten westen / zuidwesten van de kerk en toren in Abbega schreef hij in het familieregister. Als timmerman was Uiltje bouwvakker en heeft hij in 1852 ook gewerkt aan de nieuwe boerderij van de Wiersma’s. Hij schreef onder andere dat de nieuwe boerderij werd gebouwd en daarna de oude werd afgebroken.
Uiltje Foppes bouwde ook huizen aan het Streekje in Oosthem waar minstens drie Wiersma’s woonden. Waaronder Uiltjes broer Haitze Wiersma met zijn tweede vrouw Jiskje Ringnalda, de drie kinderen van Jiskje (Klaaske, Pieter en Klaas Wiersma) en ook kinderen uit het eerste huwelijk van Haitze.
Uiltje maakt ook notities over het dagelijks leven in Abbega, zoals anekdotes en opmerkingen over zijn voorouders maar ook schreef hij hoe moeilijk de boeren het hadden met overstromingen, droogte, ongedierte, zoals muizenplagen. Uiltjes dochter Sietsche Wiersma (1865-1948) heeft als enige uit het gezin haar ouders overleefd. Zij had geen kinderen en heeft het familieregister doorgegeven aan haar neef Hielke Haitzes Wiersma, één van zijn kinderen heeft vervolgens gezorgd dat het origineel van het familieregister in Leeuwarden bewaard wordt.
HIJLKE KLAZES WIERSMA 1907-2002
Hijlke Klazes Wiersma (1907-2002) was de broer van Pieter Wiersma (1914-1970) , de grootvader van mijn vrouw Riëtte Wiersma. Hijlke schreef zijn memoires in de laatste jaren van de twintigste eeuw. De belangrijkste onderwerpen uit deze memoires zijn het leven als schipper in Friesland, de verhuizing van Heeg naar Apeldoorn en het bestaan van zijn ouders, broers en zusters in Apeldoorn.
UILKE RIENKS 1660-1730
Uiltje Foppes Wiersma schreef in het familieregister dat er altijd Wiersma’s hebben gewoond in de boerderij aan de Hissedijk in Abbega. Ook schreef hij dat in het begin een voorouder van Wiersma trouwde met de dochter van de eigenaar van de boerderij en daar ging wonen. In de cohieren van Abbega staat onder andere vermeld dat Pieter Algers (in ieder geval) van 1698 tot 1706 eigenaar van de boerderij was en dat Uilke Rienks toen de gebruiker was. Later zal Uilkes zoon Rienk eigenaar en gebruiker van de boerderij worden.
Combineert men de aantekeningen van Uiltje Foppes Wiersma, de cohieren van Abbega en de voornaam Pieter van de eerste eigenaar van woning dan is het zo goed als zeker dat Uilke Rienks de oudste bekende Wiersma in Lijn is. Echter zijn kleinzoon Pieter zal pas voor de naam Wiersma kiezen die zijn kinderen in 1811 laten registreren.
Uilkes zoon Pyter Uilkes trouwde met Lykeltje Sybrens, zij kregen minstens drie kinderen: Akke in 1723, Aetie in 1724 en Hiltje in 1727. Zoon Rienk Uilkes trouwde met Imkje Sijtses, zij kregen minstens zeven kinderen die allen in de periode 1717 – 1734 werden geboren.
RIENK UILKES 1687-????
Rienk Uilkes werd in 1687 in Abbega geboren als zoon van Uilke Rienks (ook wel Riens Uilties) en Hiltje Pyters. Rienk was de jongere broer van Pytter Uilkes die in 1685 werd geboren.
Rienk Uilkes werd in 1749 aangeslagen voor de “Quotatie” (een belasting naar draagkracht) als een welgestelde boer. Hij betaalde 77 guldens voor vijf personen ouder dan 12 jaar, voor de jongere kinderen hoefde niet betaald te worden (die waren er bovendien ook niet). Dit betekent dat in 1749 buiten Rienk en Imkje nog drie personen van 12 jaar en ouder in huis woonden. Hun jongste zoon Pieter (volgende stamvader) was toen 14 jaar oud en zal nog thuis gewoond hebben, dus naast deze Pieter waren er nog twee personen in huis. Een knecht en/of broer of zus van Pieter? Een echtpaar zou ook kunnen.
PIETER RIENKS 1734-1810
Pieter Rienks werd op 3 juli 1734 in Abbega gedoopt als jongste kind van Rienk Uilkes en Imkje Sijtses. Pieter werd bij de doopinschrijving “Pijter” genoemd en zijn vader “Riens Uilties”.
Pieter Rienks en Baukje Uiltjes zijn hiermee de laatste eigenaren van de hofstede uit de tak van mijn vrouw Riëtte Wiersma. Hun zoon Hijlke (ook wel Hielke) zal met zijn vrouw Antje Twijnstra nog wel enkele jaren bewoners zijn van de hofstede maar niet als eigenaar.
HIJLKE PIETERS 1774-1827
Pieter Sytses Wiersma verkocht enkele delen van de landerijen en bouwde een nieuwe boerderij naast de oude die later werd gesloopt. Zijn zoon Rienk Pieters heeft in 1852 op zesjarige leeftijd de eerste steen van de nieuwe boerderij gelegd (zie foto’s Abbega). Deze boerenhofstede is tot ongeveer 1995 bewoond geweest door de nazaten van Rienk Pieters en tussentijds enkele malen verbouwd.
PIETER HIJLKES 1812-1887
Pieter Hijlkes was de oudste zoon uit een gezin van zeven kinderen die tussen 1810 en 1825 in Abbega werden geboren. Zijn ouders waren Hijlke Pieters Wiersma (1774-1827) en Antje Sjerps Twijnstra (1787-1866).
Pieter Hijlkes Wiersma overleed in 1878, hij was toen 66 jaar oud. Drie jaar later overleed zijn vrouw Jiskje Boomsma, zij werd 71 jaar.
HIJLKE PIETERS WIERSMA 1835-1876

Jiskje haar eerste man Hijlke Pieters Wiersma was boer in Abbega, haar 2e man Haitze Foppes Wiersma was schipper in Oosthem. Na het overlijden van Jiskjes eerste echtgenoot werd haar zoon Klaas van een boerenzoon een schipperszoon (volgende in lijn). Dochter Klaaske Wiersma trouwde met Wiebe van Tuinen, winkelier en petroleumventer in IJlst. Zoon Pieter trouwde met Tietje Schakel, zij hadden een winkel in Apeldoorn en zoon Klaas trouwde met Sjoerdje Veenstra, Klaas werd schipper in Heeg en later brandstoffenhandelaar in Apeldoorn.
KLAAS HIJLKES WIERSMA 1875-1950
Bauke bouwde een huis op op nr. 62 aan de Westenenkerweg en eind jaren 40 verhuisden zij naar nr. 58/2 aan de Westenenkerweg.
Klaas Wiersma (zoon van Pieter Wiersma en Jeltje Hoomans) is later op nr. 60 gaan wonen. Dit huis, gebouwd in 1920, staat er nog steeds en heeft ondertussen al een aantal verbouwingen ondergaan.
Dochter Gelske deed in die tijd het huishouden bij Klaas en Sjoerdje. Toen Sjoerdje in 1944 op 68 jarige leeftijd overleed bleef dochter Gelske bij haar vader wonen om hem bij te staan. Ze ontving daar haar broers en zusters met hun kinderen die ze bezig hield met een knikkerbord, sjoelbak en andere spelletjes. Kort na het overlijden van Klaas op 3 oktober 1944 trouwde Gelske met de weduwnaar Arend Grootherder en ging ze bij hem in Brummen wonen waar ze zoon met de naam Klaas kregen.