people, team, office-4386248.jpg
Weetjes

Hoe het begon……………..

Het begin…..

Het begin van een grote wijd vertakte familie begint volgens overlevering in Zandeweer, een klein plaatsje in de gemeente Kantens ( nu gemeente Eemsmond ).

Op een dag is in Zandeweer Luitje Fokke Sander geboren. De datum van geboorte is nog onbekend. Volgens overlevering was hij landarbeider. Hij is getrouwd met Tonniske Derks ook geboren in Zandeweer. Luitje en Tonniske heben gewoond in Wirdum, Godlinze en Farmsum. Daar zijn ze beide overleden en begraven.

Samen kregen ze in 1806 een zoon die ze voor het gemak maar Fokke Luitjes hebben genoemd. Hij trouwde met Geessien Jans Zuiderveen, geboren in Winschoten. Ze kregen 5 kinderen. Jan Fokkes in 1823 in Wirdum, Luitje Fokkes in 1828 in  Wirdum, Pieter in 1828 in Godlinze, Willem in 1833 in Godlinze en Aaltje in 1837 in Farmsum.

Misschien is het goed om iets over Zandeweer te vertellen. Het dorpje is zo’n 1000 jaar geleden ontstaan op een kwelderwal van de rivier de Fivel. Dit riviertje is nu grotendeels verzand, maar de loop is nog wel te zien. Het water kwam van  hoogveen moerassen rond Slochteren, Hoogezand en Kolham. Het dorpje ontleent zijn naam aan de zandrug in de voormalige Fivelboezem. Lees verder over de geschiedenis

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *