bible, book, christian-1108074.jpg
Weetjes

Doopnaam Jans

Soms vraag je je af waar komt mijn naam toch vandaan. In dit geval gaat het om mijn doopnamen. Jans Gerrit.
Mij is altijd verteld dat ik naar mijn opa Jans Johannes ben vernoemd. Leuk, maar zijn naam komt ook niet uit de lucht vallen.
Vroeger was het normaal dat je vernoemd werd naar een vader, moeder, opa of oma. Daarbij werd vaak als tweede naam de (achter)naam van de vader erin verwerkt.
Zo kon het best zo zijn dat een dochter als tweede naam Johannes had.

Maar de naam Jans is al iets verder terug dan alleen mijn opa Jans en komt voor bij die familie van der Kaap en Woldhuis. Jans kan een verbastering zijn van Johannes, maar het kan verder gezocht worden.
Jans kom ik voor het eerst tegen in de geschiedenis bij de ouders van mijn bet-bet-betovergrootmoeder, Jantje Hitjes Mos. Dit gebeurde in de periode vanaf 1699. Toen werd Hitio Jans geboren.
Jantje Hitje Mos (geboren in  is vernoemd naar haar vader Hitio Jans. Hitio wordt Hitjes (Tweede naam) Jans wordt Jantje en Mos is de achternaam van haar moeder. Een nogal wonderlijke combinatie.
Maar nu is wel duidelijk dat een doopnaam al heel oud kan zijn.

De naam Gerrit komt niet uit de Woldhuis kant, maar uit de familie van der Kaap en vinden we voor het eerst terug in 1821 bij Gerrit Hendriks van der Kaap.
De naam Gerrit is in de familie gebleven en vinden we dus regelmatig terug.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *